Antioxidantii: ce sunt de fapt si la ce ne ajuta ?

Traim intr-o lume in care termenul de antioxidanti este din ce in ce mai folosit. Am ajuns sa mancam de la sucuri imbogatite cu antioxidanti, pana la snack-uri cu antioxidanti si sa ne dam pe corp cu creme de plaja care au antioxidanti.

 

Insa stim exact care este rolul acestor antioxidanti si unde se gasesc cele mai bune surse?

Antioxidantii sunt:

– o familie de vitamine (Vitamina C, E, A)

– minerale (zinc, seleniu)

– un grup de compusi produsi de organism si care apar in mod natural in multe alimente (coenzima Q10, glutationul)

Antioxidantii lucreaza impreuna in organism pentru a proteja oragnismul de uzura. Acestia protejeaza de procesele oxidative si inlatura efectele radicalilor liberi care ne pot distruge tesuturile si celulele sanatoase.

Organismul produce radicali liberi in cursul normal al producerii energiei. Exista substante in mediul inconjurator – substante chimice, fum, radiatia solara – care stimuleaza producerea de radicali liberi.

Cu toate ca exista sute de antioxidanti, doar cinci apar ca antioxidanti de retea, adica acei antioxidanti care au puteri speciale impreuna. Acestia sunt: Vitaminele C si E, acidul lipoic, glutathionul si Coenzima Q10 (Co Q10).

Acesti 5 antioxidanti sunt in mod particular eficienti in incetinirea procesului de imbatranire si marirea capacitatii organismului de a lupta impotriva bolilor.

Reteaua de antioxidanti functioneaza ca un medic personal, monitorizand constant sanatatea celulelor noastre.

Daca reteaua detecteaza o problema intr-o zona anume, ea va activa genele corespunzatoare ca sa declanseze raspunsul adecvat. Reteaua trimite semnale la genele noastre care, pe rand, comunica celulelor sa manance, sa traiasca, sa moara sau sa se reproduca. Controland trilioanele de celule care alcatuiesc organismele noastre, reteaua de antioxidanti controleaza fiecare aspect al vietii noastre.

Sa aruncam o privire sumara asupra acestor antioxidanti si a beneficiilor pe care le au:

1. Acidul lipoic

Este considerat si antioxidantul universal, si are urmatoarele caracteristici care il fac un “super antioxidant” :

  • Este incredibil de versatil: Datorita structurii sale unice, acidul lipoic are acces atat in portiunile grase cat si in cele apoase ale celulei. Aceasta-i sporeste mult capacitatea de a atrage radicali liberi, oriunde s-ar gasi acestia.
  • Poate recicla toti antioxidantii de retea: Cand un antioxidant inalneste un radical liber, el este pierdut pentru reteaua de antioxidanti, daca nu este readus la forma initiala. Acidul lipoic este singurul antioxidant care poate recicla toti antioxidantii de retea: vitamina E, Coenzima Q10, glutathionul si vitamina C. Acidul lipoic este antioxidantul antioxidantului.
  • Este critic in producerea energiei: Acidul lipoic ajuta la reducerea zaharului pentru producerea de ATP (adenosine triphosphate), combustibilul produs de celule pentru functionarea organismului. De fapt, fara acidul lipoic, celulele nu pot utiliza energia si se vor inchide.
  • Se regenereaza singur: Acidul lipoic intra in acelasi mecanism implicat de producerea energiei pentru a se recicla din forma sa de radical liber inapoi in forma sa de antioxidant. Este singurul antioxidant care poate realiza acest lucru. Aceasta capacitate de a se reface (si de a-i reface si pe ceilalti) este unul din motivele pentru care acidul lipoic este atat de important.

Acidul lipoic ofera o puternica protectie impotriva a trei boli obisnuite ale imbatranirii: atacurile cerebrale, bolile de inima si cataracta.

Este sintetizat de organism si este prezent in cantitati mici in rosii, spanac si carne rosie.

2. Vitamina E

Este un antioxidant impotriva procesului de imbatranire, inverseaza „caderea” functiei de imunitate odata cu varsta si impiedica celulele creierului sa imbatraneasca.

Vitamina E:

– va pastreaza pielea tanara, protejand-o de radiatiile UV si de ozon, principalele cauze ale aparitiei ridurilor, a petelor maronii si chiar a cancerului,

– alina simptomele artritei si ale altor boli inflamatorii,

– reduce riscul aparitiei cancerului de prostata la barbati,

– poate reduce cresterea celulelor de cancer la san.

Sursele de Vitamina E sunt: ulei vegetal crud, nuci, unt de nuca, ulei de orez, orz si in cantitati mici in legume verzi cu frunze.

3. Vitamina C

Este centrul retelei de antioxidanti, deoarece face legatura dintre antioxidantii solubili in grasime si cei solubili in apa.

Oamenii care iau zilnic suplimente de vitamina C reduc substantial riscul de cancer si de boli de inima.

Considerata tratament al obisnuitelor raceli, vitamina C este critica pentru buna functionare a sistemului imunitar. Prin intarirea functiei imunitare, vitamina C poate reduce durata si severitatea racelilor si a virusilor, si sustine capacitatea organismului de a rezista cancerului.

Este esentiala pentru producerea colagenului, lipiciul celular care tine organismul legat si pastreaza pielea tanara si supla, si lucreaza impreuna cu vitamina E pentru prevenirea oxidarii lipoproteinelor, care pot duce la aparitia bolilor de inima.

Vitamina C se gaseste abundent in plante si este prezenta in multe fructe si legume, cum ar fi ardeiul iute rosu, broccoli, rachitele, varza, cartofii, rosii si citrice, etc.

4. Coenzima Q10

Denumita si „Antioxidantul Inima Sanatoasa”, Coenzima Q10 este folosita cu succes pentru tratarea si prevenirea bolilor de inima, intinereste celulele creierului si poate ajuta la prevenirea bolilor Alzheimer si Parkinson. Coenzima Q10 este in prezent investigata ca tratament pentru cancerul la san in forma avansata si folosita in tratarea bolilor de gingii.

Ca multe alte substante produse de organism, nivelul de Coenzima Q10 scade odata cu inaintarea in varsta. Cu toate ca aceasta se gaseste in alimente cum ar fi somonul, ficatul si alte organe, este aproape imposibil sa se obtina necesarul de Coenzima Q10 numai din dieta, in special in prezent.

De aceea se recomanda ca oricine are peste 40 de ani sa suplimenteze alimentatia cu aceast antioxidant.

5. Glutationul

Produs in organism, glutathionul este principalul antioxidant solubil in apa.

Glutathionul contribuie la dezintoxicarea de medicamente si factori poluanti si la functionarea sanatoasa a ficatului. Glutathionul se gaseste din abundenta in fructe, legume si carne proaspat gatita, insa este distrus in timpul digestiei.

Glutathionul este produs in celule din trei aminoacizi – cisteina, acid glutamic si glicina – cu totii putand fi derivati din hrana. Glutathionul este singurul antioxidant de retea din care nu se recomanda sa se ia suplimente.

Este de asemenea intelept sa se evite dusmanii glutathionului, toxinele din mediu care il pot slabi. Acestea includ fumul de tigara si alimentele care contin chimicale, carnea care contine nitriti sau nitrati. Consumul excesiv de alcool reduce de asemenea glutathionul, alcoolul fiind unul din principalele cauze care duc la distrugerea organismului.

 

In concluzie, reteaua de antioxidanti:

  • Va pastreaza organismul tanar
  • Va sustine apararea naturala impotriva cancerului
  • Previne si chiar intoarce bolile de inima
  • Ascute acuitatea dumneavoastra mentala.

Sustinerea retelei de antioxidanti prin dieta si suplimente poate avea un efect profund asupra duratei si, mai important, asupra calitatii vietii noastre. Cheia unei imbatraniri sanatoase este fortificarea organismului prin metodele necesare pentru a ramane sanatos. Multumita noii intelegeri a retelei de antioxidanti, ne putem bucura de o viata mai lunga, mai fericita si mai implinita.

 

Inspirat din „Miracolul Antioxidant” – Lester Packer

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *