3 reguli esentiale – Sanatate pe termen lung

In urma tuturor dietelor, programelor de sport, sedintelor de yoga sau meditatie practicate, am concluzionat 3 reguli esentiale pe care le aveau in comun toate acestea:

 

Corpul are nevoie de oxigenare celulara eficienta.

Practicarea unui sport intr-un regim adecvat varstei si stilului de viata, ajuta la cresterea aportului de oxigen in tesuturi. Practicantii de meditatie, yoga sau orice tehnica de relaxare obtin intr-un final o oxigenare celulara buna. Prin relaxarea sitemului nervos central si detensionarea muschilor abdomenului inferior vor reusi sa inspire mai mult oxigen. Diafragma se va relaxa si va permite plamanilor sa creasca volumul de oxigen inspirat. Acest lucru va fi benefic si organelor interne, care nu voe aculuma tesut adipos.

 

Alimentatia zilnica trebuie sa contina proteina de calitate in cantitati suficiente

Proteinele, mai precis aminoacizii, sunt indispensabile pentru refacerea tesuturilor. Cand vorbim despre proteina de calitate, majoritatea oamenilor se gandesc doar la carne, ceea ce nu este adevarat. Proteina de calitate insemna ca este nevoie sa aduc toti aminoacizii esentiali de care are nevoie corpul uman. Fiecare masa trebuie sa contina proteina in cantitati echilibrate cu ceilalti macronutrienti (glucide si lipide). Ar trebui un raport de 1:1:4-10 (proteine, lipide, glucide) in corespondenta cu numarul caloriilor de care are nevoie fiecare individ. Acest procent poate suferi modificari daca faceti sport de performanta sau suferiti de anumite afectiuni. Revenind la lucruri concrete:

– carnea are toti aminoacizii esentiali in componenta, dar trebuie consumata cu moderatie datorita caracterului foarte acid,

– oul, branza, pestele au cantitati insemnate de aminoacizi esentiali,

– regnul vegetal ofera aminoacizii esentiali cu o biodisponibilitate crescuta daca consumam combinatii favorabile (ex. orez cu mazare, paine integrala cu fasole, quinoa, soia etc).

 

Pastrarea unui mediu alcalin in interiorul organismului

Sangele uman are valori ale PH-ului cuprinse intre 7.35 – 7.45, adica este usor alcalin. Valorile PH-ului difera pe tot parcursul aparatului digestiv:

– de la 4.0 – 7.0 la nivelul cavitatii bucale si colon,

– la valori acide de 1.5 in interiorul stomacului,

– foarte alcaline in interiorul intestinului subtire – 8.5.

Pentru a reusi sa pastram mediul alcalin in interiorul organismului, ar fi bine sa ne orientam in 2 directii importante:

 

A. Obtinerea unui echilibru alcalin in farfurie:

Obtinerea unui bol alimentar cat mai aproape de valoarea 7.4 inseamna ca trebuie sa predomine alimentele cu un caracter alcalin in combinatiile alimentare. Pentru a simplifica, marea majoritate a legumelor si fructelor au un careacter alcalin, cu o conditie sa fie consumate in stare cruda. Restul alimentelor au un caracter acid sau cel mult neutru. Pentru a favoriza obtinerea caracterului alcalin ar trebui sa mai tinem cont de doaua aspecte:

– combinatiile alimentelor sa fie cat mai simple in sensul de a nu amesteca mai multe alimente la aceasi masa. Daca mananc carne, atunci o combin cu o salata sau legume la gratar. Ea nu e precedata de desert sau fructe, poate cel mult de o supa de legume. Combinarea benefica a alimentelor care sa nu favorizeze fermentatia sau putrezirea alimentelor (alimentele sa paraseasca stomacul in maxim 2- 3 ore). http://traiesteinechilibru.ro/combinarea-alimentelor-reguli/

– iar al doilea aspect se refera la tranzitarea cat mai rapida a alimentelor in interioarul sistemului digestiv. Aici vorbim despre un raport suficient de fibre insolubile in alimentatie. De asemenea este nevoie de o hidratare suficienta (min 2l de lichide zilnic).

 

B. Pastrarea organismului intr-o stare de echilibru emotional:

Cultivarea permanenta a emotiilor pozitive (bucurie, iubire) si diminuarea timpului petrecut in stari emotionale nocive (furie, ura, invidie, frica, tristete), este secretul obtinerii unui mediu alcalin in interiorul tesuturilor. Emotiile negative nu pot fi eliminate, personal cred ca rolul lor este unul benefic, dar pastrand permanent atentia la cauzele declansatoare. Practicarea introspectei, meditatiei, rugaciunii sau sedintelor de psihoterapie, va vor ajuta sa identificati si poate chiar sa depasiti starile negative mult mai usor, diminuand impactul negativ asupra sitemului nervos, cu repercursiuni imediate asupra sistemului imunitar. Nervul vag face legatura intre sistemul nervos central (mai precis corpul amigdalian) si o mare parte a aparatului endocrin si a organelor interne. Pastrarea lui intr-o stare de relaxare (fara a fi expus la stimuli permanenti de frica reali sau imaginari), va scuti corpul de o cantitate mare de radicali liberi inutili si va pastra o stare de alcalinitate pe termen mult mai indelungat. http://traiesteinechilibru.ro/cum-ne-putem-insanatosi-prin-stimularea-nervului-vag/

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *