„Alergie sau intoleranta. Raspunsul detoxifiere ?” Sunt cuvinte pe buzele tuturor cand starea de rau apare pe fondul consumului de alimente in exces sau nepotrivite stilului de viata. Fie in urma unor factori din mediul inconjurator (praf, polen, fum), fie din cauza unor alimente ingerate, oamenii folosesc des fraze de genul: „sunt alergic” sau „am o intoleranta”.
Dar haideti sa vedem ce inseamna fiecare din aceste cuvinte, cat sunt de adevarate si cum putem sa folosim in beneficiul nostru remediile recomandate.
Alergia
Este reactia negativa de hipersensibilitate imediata (organica sau psihica) a unei persoane fata de anumiti agenti sau stimuli (microbi, aerosoli, alimente). Alergia la un aliment este o reactie a organismului fata de o proteina din alimentul respectiv. Alergiile se pot vindeca in timp cu ajutorul medicatei potrivite sau printr-o alimentatie care sa ajute sistemul imunitar sa se fortifice.
Intoleranta alimentara
Este incapacitatea organica de a suporta anumite alimente din cauza lipsei enzimelor necesare digestiei alimentelor in cauza.
Deficitul de enzime intestinale poate aparea:
– datorita unui defect congenital observat la nou-nascuti;
– ca forme generalizate secundare ale bolilor sau afectarilor epiteliului intestinal (boala Crohn sau boala celiaca);
– ca forma dobandita genetic (deficitul de lactaza) care apare de obicei la sfarsitul copilariei.
Intolerantele alimentare nu se vindeca, dar daca se elimina factorii care le produc, persoana va duce o viata normala.
Autodiagnosticul si deficitele alimentare
Majoritatea oamenilor se confrunta cu disconfort gastric dupa ce ingereaza anumite alimente. Acestea apar cel mai des pe fondul oboselii organismului si atunci se diagnosticheaza singuri cu intoleranta sau alergie. In acel moment apare si dorinta de „detoxifiere”.
Din experienta personala, mi-am dat seama, ca organismul meu, desi nu este intolerant sau alergic, nu reuseste sa proceseze bine alimente care au alergeni in conditii de oboseala fizica, stres mental sau emotional.
In multe cazuri m-am diagnosticat singur si am luat decizii stranii, de a ocoli anumite alimente (carne, lactatele, painea, ouale). Am devenit vegetarian si chiar vegan perioade lungi de timp, m-am alimentat dupa cum auzeam ca este sanatos, dar nu am apelat la sfatul unui specialist. Apoi am crezut ca sportul va regla totul si ca voi putea manca orice, atat timp cat fac miscare. M-am inselat !
Cum reinveti sa te dezveti !
Schimbarea a venit cand am intalnit specialisti in nutritie, am urmat cursuri de nutritie si cel mai important am schimat in totalitate stilul de viata, totul prin perseverenta. Cele mai bune solutii au fost excluderea din alimentatie pe perioada determinata (de la 1 saptamana pana la cateva luni) a alimentelor cu potential alergenic si inflamator in organism. Am ocolit alimentele care contineau: gluten, lactoza, grasimi saturate puternice, fructe de mare si peste, arahidele si am limitat consumul de samburi in coaja (migdale, nuci, alune de padure), susanul, telina. A fost greu, mai ales ca la inceput, nu stiam ce sa mananc.
Sunt si alte grupe de alimente alergene, asa ca nu va limitati doar la aceste informatii si apelati la specialisti. Puteti sa faceti si teste specifice care sa depisteze ce alergii aveti.
Nu cred in notiunea de „detoxifiere” si mai degraba in evitarea ingerarii produselor care au efect toxic pentru organism:
- produse cu potential alergen si inflamator
- alimente crescute fortat cu un continut ridicat de pesticide
- produse animale cu multi conservanti si antibiotice
Am avut grija la cantitatea de fibra solubila si insolubila consumata zilnic si la combinarea alimentelor la fiecare masa (http://traiesteinechilibru.ro/wp-admin/post.php?post=153&action=edit)
Pastrarea organismului intr-o stare de sanatate buna presupune pe langa alimentatie adecvata, o atentie permanenta asupra organelor care participa la eliminarea reziduurilor metabolice, iar aceste organe sunt: ficat, rinichi si piele. Consumul suficient de apa, fructe si legume proaspete ma ajuta la mentinerea sanatatii acestor organe.
De asemenea, miscarea are un rol esential in curatarea organismului, iar aceasta ar trebui sa fie adecvata fiecarui individ. Mersul pe jos pe tot parcursul zilei, este mult mai benefic decat o ora de alergare la finalul zilei. Aceasta va activa sistemul limfatic si peristaltismul gastric, care va ajuta la eliminarea reziduurilor si accelerarea tranzitului intestinal.
De retinut !
Nu exista solutii minune si doar atentie permanenta asupra corpului prin disciplinarea comportamentului. Daca nu sunteti diagnosticat cu vreo intoleranta alimentara, mai bine excludeti alimentele cu potential alergen si inflamator o perioada de o luna de zile si introduceti apoi treptat fiecare grupa de alimente. Observati unde organismul da semne de stres: balonare, nervozitate, mancarimi sau iritatii si incercati sa ocoliti acele alimente.
Aveti grija de organele care „curata” organismul: piele, ficat, rinichi.
Faceti miscare in corelare cu activitatea zilnica, de preferat nu stati jos 5 -10 min dupa fiecare masa.
Sa ne fie bine !