Colesterolul, un „rau” necesar?

Ce este colesterolul?

Substanta de consistenta vascos-ceroasa, prezenta in toate celulele organismului.

Contribuie la:
• secretia hormonilor;
• sinteza vitaminei D;
• structura membranei celulare;
• formarea acizilor grasi din sucurile biliare (care la randul lor vor ajuta digestia grasimilor provenite din alimentatie).

Daca pana recent, se considera ca provine doar din alimentatie (oua, branza, carne rosie, creveti). Noile descoperiri atesta sintetizarea colesterolului in interiorul organismului, mai precis de catre ficat. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca ponderea colesterolului endogen este mult mai mare decat aportul provenit din alimentatie (mai mult de 80%).
Colesterol endogen = corpul isi creeaza singur sursele de colesterol necesare optimei functionari.

,,Bun” sau ,,rau” ?

Desi e des vehiculata sintagma colesterolului ,,rau” si ,,bun”, putin se cunoaste despre insemnatatea acestor apelative.
In aceasta ordine de idei amintim despre procesul de absorbtie al colesterolului din alimentele ingerate: fenomen care se realizeaza cu ajutorul unor pachetele lipoproteice.

In functie de tipul acestora, distingem doua tipuri de colesterol: LDL si HDL.

 

  • Colesterolul LDL

este o lipoproteina de densitate redusa, denumita si colesterol „rau”, deoarece se considera a fi responsabila pentru infundarea arterelor si dezvoltarea bolilor coronariene. Acest tip de lipoproteina ajunge sa aiba astfel de efecte, deoarece are rolul de a transporta colesterolul din ficat (cu ajutorul sangelui). In acest proces, LDL adera pe peretii vaselor de sange, formand placi de aterom. In functie de zona de localizare, acestea pot genera comotii cerebrale sau atacuri de cord, daca nu este echilibrat pe termen lung.

  • Colesterolul HDL

este o lipotroteina de densitate mare, care mai este denumit „bun”, deoarece readuce colesterolul LDL in exces din sange inapoi in ficat, pentru a fi descompus.

Ce determina valorile colesterolului din sange?

Pana in momentul de fata se cunosc trei factori majori implicati in :

•  predispozitia genetica;
•  alimentatia;
•  stilul de viata ( activ, stresant, sedentar, etc.).

Studiile arata ca mostenirea genetica are un rol insemnat in reglarea nivelului de colesterol din organism. Ereditatea nu este singurul factor implicat. Daca aceasta este importanta in predispunerea la formarea endogena a colesterolului, deciziile alimentare si activitatea fizica regulata au impact decisiv si direct asupra valorilor colestrolului circulant.
Dintre factorii care pot destabiliza nivelul colesterolului, in favoarea celui „rau”, amintim: stresul, fumatul, expunerea la nivele ridicate de poluare, sedentarism.

Remedii de scadere a nivelului colesterolului:

Alimentatia:
  • reduceti grasimile saturate cat de mult puteti;
  • evitati acizii grasi trans (vezi articolul Tot ce trebuie sa stii despre grasimi);
  • consumati alimente bogate in fibre – atat solubile, cat si insolubile: cereale integrale, pastaile de fasole, radacinoase (morcov, telina, pastarnac), legume, fructe (nu sucul de fructe);
  • consumati uleiul de masline sau in pentru a reduce colesterolul LDL;
  • folositi scortisoara pentru a condimenta mancarurile pentru ca are efect adjuvant in scaderea colesterolului LDL; alte condimente cu efect similar: ghimbirul, mustarul de dijon, ardeiul iute;
  • daca obisnuiti sa beti alcool, alegeti vinul rosu pentru ca are proprietatea de a creste colesterolul bun (HDL), datorita unui component numit saponina, regasit in compozitia acestuia; este bine sa fie consumat in cantitati moderate, maxim 200 ml/zi;
Miscare:
  • fiti blanzi cu organismul dumneavoastra si nu fortati corpul in timpul antrenamentelor mai mult decat este necesar, altfel puteti obtine efectul opus si intrati in stare de epuizare;
  • pastrati-va greutatea corporala in parametri normali, cu atentie sporita asupra indicelui de masa corporala si a circumferintei taliei (vom discutam intr-un articol viitor);
Suplimente:
  • pentru prevenirea si „dizolvarea” placilor de aterom se recomanda un aport suplimentar de antioxidanti si suplimente:
    • vitamina C,
    • Vitamina E naturala ,
    • Omega 3,
    • Coenzima Q10);
  • despre sursele suplimentelor si concetratia de substanta activa ar fi bine sa tinem cont ca fiecare este unic. Ar fi bine sa fie consumate in urma:
    • discutiei cu un specialist in nutritie,
    • unor analize de sange/ biorezonanta.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *