Cum ne hranim in anotimpul rece?

Cum ne hranim in anotimpul rece?

O intrebare la care fiecare isi raspunde in functie de bagajul de cunostinte in nutritie, de propriile emotii, dar mai ales de gradul de constientizare atins.

Nu cred in existenta unui stil de viata general valabil pentru toti indivizi, cum de altfel nu traim in acelasi climat si nu avem acces la aceleasi surse de hrana.

Fiecare individ este unic, nascut intr-o anumita zona a globului, in consecinta are enzime de digestie pentru procesarea alimentelor din locul in care s-a nascut. Organismul uman este adaptiv si poate sa formeze enzime pentru procesarea alimentelor noi introduse. Aceasta adaptare necesita timp in functie de factorii de stres externi si interni si de nivelul de „oboseala” al fiecarui organism.

Ar trebui sa intelegem care sunt nutrientii deficitari in perioada rece pentru organismul unui individ nascut in zona temperat continentala. Ar fi bine sa:

  • sa aducem din alimente acesti nutrienti
  • daca nu reusim, ne indreptam spre suplimentare.

Suplimentarea nu trebuie sa fie primul gand si nici sa tina locul alimentelor.

Sa enumeram ce lipseste si cum reechilibram:

Lipsesc enzimele in procesul de digestie,

datorita consumului de alimente conservate si procesate mai mare decat in sezonul cald. In aceste conditii, ar fi bine sa consumam alimente care aduc aceste enzime. As recomanda consumul de polen de albine crud inainte de micul dejun. Acesta poate fi consumat intr-o mica cantitate (100 ml) suc de portocale.

Se diminuaza cantitatea de vitamine:

  • cu precadere cele hidrosolubile: Vitamina C, complexul B,
  • dar si cele liposolubile: Vitamina E, dar mai ales Vitamina D (datorita lipsei de soare, motiv pentru care corpul nu o mai secreta endogen).

Pentru reechilibrare recomand: consumul de muraturi la saramura (grija la cantitatea de sare consumata), polenul crud de albine , iar pentru echilibrarea Vitaminei D, suplimentare in functie de analizele de sange si greutatea corporala. Aducem aport mai mare de seminte si samburi in alimentatia zilnica: in, susan, migdale, alune de padure,  nuci clasice.

Cantitatea de minerale biodisponila in alimentele crude (legume si fructe) nu mai este aceeasi.

Se diminueaza cantitatea de magneziu, potasiu, calciu. In aceste conditii apelam sa sursele de cereale integrale, de preferat fara alergeni (gluten): hrisca, mei, orez brun. Nu ocolim nici cerealele integrale care contin gluten si aici includem in primul rand ovazul. Includem in alimentatie putin mai des (de 2-3 ori pe saptamana) carnea rosie, de preferat friptura de vita matura. Lactatele fermentate: chefir, sana, iaurt, branza de vaci max 4-5% grasime si cu moderatie branza grasa ar trebui sa fie incluse in alimentatie mai des (de 2-3 ori pe saptamana).

Se diminueaza cantitatea de Omega 3,

datorita lipsei de legume cu frunze verzi: patrunjel, spanac, rucola etc. Asa ca vom introduce mai des in alimentatie peste oceanic gras: somon, hering, macrou, sardine (de 2 ori pe saptamana). Putem sa facem cura cu capsule de ulei de peste: cate 1 luna cu 2 saptamani pauza timp de 3 luni.

Un mineral esential pentru crestea imunitatii si cu efect antioxitant foarte bun este Zincul,

iar in perioadele reci este bine sa aducem supliment pe perioade de cate 10 zile, la fiecare 2 luni. Recomand consumul de scoici, seminte de dovleac minim o zi pe saptamana. Zincul se asimileaza bine in prezenta vitaminei C si a vitaminei B6, deci putin polen crud cu suc de portocale inainte de masa cu scoici, ar face minuni.

Toate aceste recomandari despre „cum sa ne hranim in anotimpul rece”, ar fi bine sa le corelati cu starea de sanatate pe care o are fiecare, dar mai ales sa tineti cont de caracteristicile fiecaruia: greutate corporala, compozitia corpului (masa musculara, oase, grasime), tipul de metabolism etc.

Personal va sfatuiesc sa apelati la sfatul unui profesionist pentru a aduce rezultate mai rapide si eficiente si mai putin la metoda autodidacta. Hai sa ne fie bine !

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *