Imunitate in 5 pasi prin sanatatea ficatului

„Zambeste cu ficatul” este o replica dintr-o carte deja celebra: „Mananca, roaga-te, iubeste”. Majoritatea ne dorim sa aratam bine, sa avem energie si mai ales sa nu avem stari de durere sau disconfort.

Fie ca vrei sa ai:

  • o imunitate buna,
  • gandire limpede si putere de concentare,
  • sa nu ai stari de iritare dese,
  • un colesterol in parametrii optimi,
  • sa nu retii fluide,
  • o piele fina si sanatoasa,
  • sau ca vrei sa slabesti,

ar fi bine sa fi atent la starea de sanatate a ficatului.

Daca vorbim despre sanatatea ficatului, trebuie sa ne gandim in primul rand la detoxifierea lui. Aceasta detoxifiere are loc in 2 faze:

  1. Prima faza a detoxifierii presupune consumarea unei cantitati mari de nutrienti cu caracter antioxidant (vezi articolul Antioxidantii: ce sunt de fapt si la ce ne ajuta?) . Dintre aceste substante, cele mai importante sunt: glutationul, coenzima Q10, vitamina C, Vitamina E, Seleniul, Zinc, beta-carotenul.
  2. In faza a doua ficatul detoxifica substantele din sange, atasandu-le diverse elemente pentru a fi eliminate din corp, acest proces numindu-se conjugare. Sunt 5 astfel de procese:
    • Glucuronoconjugrea – este cea mai importanta, este dependenta de calciu D-glucarat. Acesta se gaseste in mere, varza de Bruxelles, brocoli, varza si muguri de fasole.
    • Conjugarea glicinei cu glutamina – aminoacizi prezenti in cantitati mari in radacinoase si muguri.
    • Conjugarea glutationului – aceasta depinde de prezenta unei cantitati suficiente din acest antioxidant. Glutationul este un antioxidat principal al protectiei hepatice, iar la baza sintezei lui stau 3 aminoacizi importanti: glutamina, cisteina si glicina. Important este sa ne orientam catre alimentele care sunt bogate in acesti nutrienti, dar sunt in egala masura bine tolerate de catre ficat, nu aduc multe deseuri metabolice:
      • Glutamina – o sursa importanta si bine tolerata sunt cruciferele: varza, brocoli, varza de Bruxelles etc. 
      • Cisteina – nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic ceapa si usturoiul,
      • Glicina – o portie zilnica de samburi si seminte: seminte de dovleac, migdale, nuci, seminte de in.
    • Sulfatarea – depinde de aminoacizii care contin sulf, prezenti in ceapa, usturoi si oua. Exista un anumit tip de sulf numit MSM, pe care-l puteti suplimenta.
    • Metilarea – un proces care depinde de vitaminele B, mai ales de acidul folic (B9), vitamina B12,  B6 (vezi articolul despre vitaminele B) si de trimetil-glicina, care se extrage din radacinoase.

Mai sus am inteles cum se curata si se pastreaza in sanatate ficatul, prin detoxifiere, dar cel mai important ar fi sa ne gandim sa nu introducem aceste toxine in corp.

In continuare voi enumera 5 obiceiuri proaste, pe care sa nu le faceti in perioadele de detoxifiere si curatare a ficatului:

  1. Excludeti painea din alimentatie. Mai exact excludeti orice aliment care contine in cantitati mari gluten provenit din cerealele: grau, orz, secara. Consumati ovazul (desi contine gluten), mei, orez, quinoa.
  2. Laptele dulce  – nu voi detalia acum care sunt efectele nocive ale consumului de lapte dulce, dar in perioadele de curatare a ficatului, este bine sa renuntati la el. Consumati iaurt degresat.
  3. Cofeina – mecanismul de obtinere a energiei prin consumul de cafea este unul care solicita foarte mult ficatul prin deseurile metabolice care sunt generate. Secrectia de adrenalina si hormoni neuro-excitanti, produsi in urma consumului de cafea, sunt normalizati, de ficat, dupa ce efectele cafelei trec, in aprox 1,5 ore.
  4. Alcoolul – rolul ficatului este acela de a transforma alcoolul din sange in acid acetic (otet) si apoi sa-l elimine prin mecanisme complexe. In momentul in care se consuma alcool, toate procesele digestiei sunt intrerupte si prima data este procesat acoolul. Va las pe voi sa intelegeti ce se intampla cu alimentele care stau la caldura si umezeala in cadrul tractului digestiv, fara a fi neprocesate.
  5. Grasimile saturate  –  consumul de carne sau branzeturi foarte grase, solicita in mod excesiv ficatul sa produca enzime biliare pentru digestia acestora. Aceste grasimi saturate, consumate in exces intretin procesele inflamatorii din organism.

Acum sa vorbim de cele 5 obiceiuri bune care va vor ajuta sa curatati eficient ficatul:

  1. Beti 2 l de lichide pe zi – fie ca e vorba de apa, ceaiuri, sau sucuri naturale proaspete, consumati minim 2 l din aceste lichide in mod zilnic.
  2. Consumati zilnic cele 5 super alimente:
    • Semintele vietii –  sunt multe elemente nutritive care provin din samburi si seminte. Din acest punct de vedere, includeti zilnic, in meniu, unul sau mai multe din : seminte de dovleac, migdale, nuci, inul si susanul. (Ex. Mancati 3 nuci cu un mar la o gustare)
    • Alegeti legumele cu frunza verde – consumati un super amestec de legume cu frunze verde zilnic. Mixul ideal este din: baby spanac, patrunjel, rucola. (Ex. Consumati sub forma de pesto de patrunjel cu busuioc adaugat la niste paste de hrisca).
    • Zilnic legume crucifere in meniu – adaugati zilnic unul din urmatoarele: varza, brocoli, varza de Buxelles (Ex. Adaugati la o bucata de peste macrou la gratar, o garnitura de brocoli).
    • Aduceti sulful din alimente – usturoiul si ceapa contin aminoacizi cu sulf, ideali in sinteza antioxidantului glutation (responsabil de detoxifierea paracetamolului si cofeniei). (Ex. Adaugati ceapa la o salata de frunze verzi).
    • Consumati suc natural – sucurile naturale contin o multitudine de elemente benefice ficatului. Cele mai bune sucuri pentru ficat sunt cele stoarse din fructele proaspete de: capsune, afine, zmeura, portocale. Adaugati morcov si mar la oricare din aceste sucuri. Beti in cantitate mica (50- 70 ml) inaintea fiecarei mese principale.
  3. Aduceti in alimentatie cat mai multi antioxidanti antiimbatranire.
  4. Detoxifiati prin suplimentele potrivite.
  5. Faceti exercitii fizice care sa ajute detoxifierea.

Suplimentati pentru detoxifiere

Prima recomandare este sa luati un supliment care sa aduca o combinatie de enzime digestive, probiotice si vitamine. E discutabil de la individ la individ care sunt cele mai benefice astfel de suplimente.

A doua recomandare, sa lauti o lingurita de glutamina cu un pahar de apa, seara pe stomacul gol inainte de culcare, pentru a contribui la mentinerea integritatii peretelui intestinal.

A treia recomandare este sa gasiti un/mai multe suplimente care sa aduca un aport suficient din urmatorele elemente:

  • Vitamina C;
  • Vitamina E;
  • Coenzima Q10;
  • Glutation;
  • N-acetilcisteina;
  • Acid alfa-lipoic;
  • Glicina;
  • Glutamina;
  • Calciu D-glucarat;
  • Armurariu;
  • Extract de brocoli (DIM);
  • MSM (o forma de sulf);
  • Trimetilglicina;
  • Zinc;
  • Magneziu;
  • Omega3 si Omega 6 in proportii adecvate.

Toate recomandarile de mai sus pot fi folosite in cure de curatare a ficatului de cate 9 – 14 zile sau pot fi transformate intr-un stil de viata.

In privinta suplimentarii, ar fi indicat sa va adresati unui specialist in nutritie pentru a stabili doza recomanadata si corelarea cu alte medicatii pe care le luati intratarea altor afectiuni.

Sa ne fie bine !

Inspirat de: „Give your Liver a 9 Day Detox – Patrick Holford”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *