In societatea de azi, ideea de “post” ti se poate parea usor depasita ? Mai degraba accepti ideea de “vegan” sau “raw-vegan”.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au inteles ca lipsirea organismului de produse de origine animala este un obicei benefic pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp.
Cred ca postul este o forma de corelare a nutritei in stransa legatura cu ciclurile naturii.
In cultura popoarelor crestine, postul cel mai important este cel al Pastelui. Este exact la iesirea din anotimpul rece, fiind corelat perfect cu aparitia primelor legume cu frunze verzi (spanac, leurda, untisor, stevie, urzici). Este o perioada ideala pentru detoxifierea organismului, dupa un sezon in care s-au mancat mai mult legume conservate si alimente de origine animala bogate in grasimi saturate.
Un post lung si solicitant este si cel al Craciunului, datorita unei disponibilitati scazute a fructelor si legumelor proaspete.
Cum poti sa profiti din plin de perioadele de post ?
Alimentatia in post este constituita din legume, cereale si fructe, excluzand din alimentatie produsele de origine animala in totalitate la religia ortodoxa sau doar carnea la cea catolica.
Daca te gandesti sa tii post, este bine sa nu uiti ca acesta inseamna in primul rand echilibrul intre nutrienti.
Pentru a compensa lipsa alimentelor de origine animala, cei care tin post consuma cantitati mari de carbohidrati procesati.
Postul nu inseamna covrigi si cartofi.
In perioadele de post, oamenii tind sa uite de echilibrul tuturor elementelor (macro si micro) necesare organismului. Astfel ajung sa ia in greutate fara sa-si dea seama ca nu alimentele de origine animala sunt cele care ingrasa, ci tocmai acesti carbohidrati cu asimilare rapida, consumati in cantitati mari: cartofi, paine, covrigi.
Senzatia de foame apare la mai putin de 2 ore de la ultima masa mancata, odata cu scaderea nivelului glucozei din sange.
De ce? Din cauza cantitatilor mici de proteine care se gasesc in alimentele de origine vegetala pe care oamenii le aleg.
Cateva sfaturi pentru un post tinut corect
Obisnuirea organismului cu un regim de viata vegan trebuie sa se faca treptat si nu brusc. Cand renunti busc la alimentele care aduc bucurie si satisfactie creierului, vei ajunge la sentimente de frustrare si nefericire. Acestea sunt urmate de dezechilibre hormonale si stari de anxietate, nervozitate si depresie.
Incepe cu pasi mici, pentru a-ti obisnui organismul cu noul stil alimentar. Din punct de vedere psihologic este mai usor sa tinem o serie de posturi mai scurte decat un post de mai multe saptamani. Este mai usor sa incepi cu un weekend de 3 sau 4 ori intr-un an.
Retine ca in timpul postului este bine sa bei multa apa. Asta te va ajuta la eliminarea toxinelor si a tesutului adipos.
Postul inseamna cosumul de alimente vii (legume, fructe) sau cat mai aproape de starea naturala (cerelale integrale, samburi, seminte) si in combinatiile benefice organismului.
In timpul postului este bine sa reinviem senzatia de foame, adica sa mancam atunci cand ne este foame si nu neaparat la o ora fixata. Incerca sa urmezi niste reguli simple in alegerea alimentelor:
- Mananca doar alimente integrale si prospete (fereste-te de “medicamentele” si produsele pentru regim).
- Nu manca deserturi, decat ocazional si cat mai neprocesate
- Nu consuma alimente foarte reci (asteapta sa ajunga la temperatura camerei)
- Nu rontai intre mese
- Limiteaza-te la un singur tip de proteina pe zi
- Orienteaza-te pe sursele vegetale bogate in proteine (linte, naut, fasole, nuci, migdale)
- Mananca hrana imediat ce ai preparat-o
- Renunta la grasimile saturate de origine animala si vegetala (unt, margarina) si alege uleiurile presate la rece
- Redu consumul de sare si zahar
- Gateste la abur sau inabusit la cuptor
Meniu pentru o zi de post:
Mic dejun (ora 8.00) : cereale integrale (sa predomine ovazul) la care se aduga seminte de susan si in macinate si lapte vegetal
Gustare (ora 10.00): fructe, de preferat mai putin dulci daca nu este zi cu miscare (kiwi, grapefruit, mar)
Pranz (ora 13.00): supa crema de telina/brocoli si fasole batuta cu o felie de paine si salata verde
Gustare (ora 16.00): 25 – 30 grame de nuci sau migdale
Cina (ora 19.00): salata de frunze verzi, ceapa, masline si tofu.
Natura ne ofera o diversitate de variante, tot ce trebuie sa faci este sa-ti inveti corpul si sa iesi in afara tiparelor invate pana acum. Daca nu te descurci, apeleaza la un specialist in nutritie, chiar si mancarea de post poate fi gustoasa si ajuta la pastarea greutatii optime.