S-a intamplat de multe ori sa auzi de combinarea alimentelor si sa nu intelegi de ce este atat de importanta?
Raspunsul este simplu: digestia.
Orice ce aliment pe care il consumi are nevoie de anumite enzime pentru a fi digerat. Pentru ca toti nutrientii sa fie asimilati corect si complet de catre organism, trebuie sa vina in alimentatie in combinatii benefice acestuia.
La fel cum fiecare aliment este diferit, este absolut normal ca aparatul tau digestiv sa secrete sucuri gastrice diferite, adaptate pentru fiecare tip de aliment.
Totul simplu pana acum.
Provocarea apare in momentul in care, la aceeasi masa, consumi mai multe alimente care au nevoie de tipuri diferite de enzime de digestie. Organismul tau va deveni depasit de situatie, nefiind capabil sa secrete in acelasi timp toate enzimele necesare.
Ce se intampla in acest caz? O buna parte din mancare ramane nedigerata, intra in stare de fermentatie, apar balonari, arsuri gastrice, indigestie.
Poate ca iti sunt familiare reclamele, in special in perioada sarbatorilor, cu tot felul de pastile care lupta contra arsurilor gastrice sau balonarilor. Deloc intamplator, avand in vedere mancarurile consumate in aceasta perioada.
In schimb, sta in puterea ta sa schimbi aceste obiceiuri si sa combini corect toate alimentele. Rezultatele nu vor intarzia sa apara:
- Starile de balonare si arsuri nu vor mai fi prezente
- Te vei simti plin de energie chiar si dupa ce mananci
- Starea de sanatate se va imbunatati
- Riscul de a dezvolta anumite boli se va diminua
Sper ca acum ti-am starnit curiozitatea pentru acest subiect legat de combinarea alimentelor. Regulile esentiale pe care ar trebui sa le urmezi nu sunt deloc complicate. Este important sa treci peste anumite obiceiuri pe care le-ai invatat de-a lungul timpului si sa gasesti alternativele sanatoase pentru corpul tau.
1. Este bine sa consumi un singur tip de proteina la o singura masa,
adica nu combina carne cu oua, sau oua cu branza, sau carne cu branza. Combinarea diferitelor proteine la aceeasi masa va face imposibila digestia completa a ambelor, iar acestea pot ajunge in intestinul gros nedigerate complet, unde intra in putrefactie eliberand o cantitate mare de amoniac si deregland flora intestinala, cu repercursiuni asupra sistemului imunitar si nu numai.
2. Nu se combina carbohidrati cu grasimi concentrate la aceeasi masa:
De exemplu, cartofii nu se mananca in combinatie cu branza grasa sau carne, iar carnea grasa nu se combina cu orezul. Poti insa sa combini carne cu legume fierte sau la gratar. Pentru un aport de vitamine si minerale sa adaugi meniului si o salata de legume crude. De asemenea, se pot combina amidonoasele la aceasi masa, fara a deranja stomacul: orez si fasole, fasole si paine etc.
3. Carbohidrati cu indice glicemic mic si mediu:
Pentru a avea un aport de energie bun si suficient si pentru a mentine o silueta buna, ar fi de dorit sa introduci carbohidratii cu indice glicemic mediu si mic pana in ora 14 (asta in conditiile unui regim de viata normal), iar ultima masa sa nu fie mai tarziu de ora 19. Deci consuma cerealele integrale, leguminoasele si fructele in prima parte a zilei cand ai nevoie de energie, si nu in a doua parte a zilei cand te indrepti spre activitati care nu mai necesita un consum energetic ridicat.
4. Fructele sa fie introduse in alimentatie sub forma unei gustari separate,
undeva intre micul dejun si pranz, deci nu in combinatie cu alte alimente. Nu se amesteca fructe acide si dulci intre ele, de exemplu nu se amesteca portocala cu para, strugurii si pepenele nu se combina cu niciun alt fruct, iar datorita indicelui glicemic mare pe care il au strugurii este de preferat sa fie introdusi in prima parte a zilei.
5. Consuma legume proaspete la fiecare masa.
Coloreaza fiecare masa cu toate legumele pamanatului si in combinatiile care iti plac. De preferat sa predomine legumele cu frunza verde, dar nu neglija celelalte culori.
6. Lipidele bune sa fie prodominate in alcatuirea fiecarei mese.
Alege semintele, uleiul de masline virgin sau extravirgin in salate si mai putine grasimi saturate sub forma de carne sau unt. Ocoleste pe cat posibl grasimile hidrogenate (margarine vegetale).
7. Consuma minim 2 litri de lichide pe zi si de preferat in timpul zilei.
Apa sa fie bauta in corelare cu programul meselor, in sensul de a nu fi bauta cu 30 de minute inainte si dupa masa, daca vrei sa beneficiezi de aportul tuturor nutrientilor.
Toate regulile si combinatiile alimentare exprimate mai sus sunt pentru un regim alimentar echilibrat. Un stil de viata care-si propune sa pastreze organismul la o greutate stabila pe termen lung. Important este ca practicand aceste reguli iti vei imbunatati nivelul de energie pe tot parcursul zilei.
In concluzie: este important sa consumi alimente si sa faci combinatii alimentare care sa necesite un consum de energie si resurse cat mai mic din partea organismului. Digestia este procesul din organism care consuma cea mai mare parte a energiei vitale. Este esential sa ai grija de aceasta energie si sa alegi alimentele care vor necesita un consum mic de energie, enzime si hormoni (care de altfel se formeaza tot din nutrientii din alimente).
Pingback: Gandirea alimentelor in nutrienti: proteine, lipide si glucide - Traieste in echilibru