Daca mai devreme am vorbit despre macronutrienti, ce sunt acestia si de unde ii putem obtine, a venit si randul micronutrientilor. Ce sunt mai exact acestia? Cu siguranta „vitamine si minerale” suna mult mai cunoscut, dar chiar si asa, stim exact rolul lor si de unde ni le procuram?
La ce ne ajuta mineralele si vitaminele
Micronutrientii sunt extrem de importanti pentru sanatatea organismului, pentru cresterea normala, dezvoltare si producerea energiei.
Printre principalele roluri ale mineralelor si vitaminelor se numara:
- mentinerea unui metabolism puternic
- sprijinirea productiei de hormoni
- mineralizarea osoasa
- regenerarea celulelor
- repararea tesuturilor musculare
Micronutrientii esentiali pentru functionarea optima a organismului:
In categoria minerale:
10 dintre ele pot fi considerate esentiale vietii si deloc de neglijat intr-o alimentatie echilibrata:
- Calciul este de departe cel mai cunoscut si cel mai important. Este esential pentru dezvoltarea sistemului osos, prevenind si aparitia osteoporozei. Surse: legume proaspete (cu precadere cele verzi), lactate, susan.
- Magneziul este un element prezent in peste 300 de reactii in organism si esential pentru buna functionare a sistemul muscular si nervos. Surse: nuci, ciocolata si fructe uscate.
- Potasiul este indispensabil sistemului circulator, pentru o memorie de invidiat, ajuta la transportul oxigenului catre creier. Surse: bananele, rosiile si cartofii, piersicile.
- Fierul este foarte important in regenerarea celulelor rosii si bunei oxigenari a celulelor, iar lipsa lui conduce catre anemii. Surse: peste, cereale, ciocolata neagra, legumele, fasole.
- Cuprul ajuta la asimilarea fierului de catre organism. Surse: mazarea, fructele de mare, cacao.
- Zincul este un mineral cu proprietati antioxidante foarte bune, ajutand la o vindecare rapida a ranilor interne si externe. Intareste sistemul imunitar si amelioreaza caderea parului. Surse: peste, oua, lapte, fructe de mare.
- Cromul ajuta la reglarea tensiunii arteriale si pastrarea unei greutati normale. Surse: carnea alba, spanac, legume.
- Seleniul este un bun antioxidant, intretinand sanatatea glandei tiroide. Surse: oua, peste.
- Fosforul mentine dintii sanatosi si la locul lor, precum si sanatatea rinichilor. Surse: oua, sucuri naturale, peste, branza.
- Iodul este ideal pentru par, piele si dinti sanatosi. Surse: fructe de mare, legume, oua.
Vitaminele:
sunt substante organice care asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea fireasca a organismului fiind esentiale pentru metabolismul celular. Ele pot fi sintetizate de catre organism in intestinului gros, dar in cea mai mare parte vin ca aport din surse externe. Ele sunt de 2 feluri:
- Hidrosolubile: B1, B2, B3, B6, B12, PP, Acid folic, H, C. Aceasta categorie include acele vitamine care sunt eliminate zilnic prin urina, astfel ca e nevoie de un aport zilnic pentru a preveni carentele.
- Liposolubile: sunt absorbite in sange si sunt stocate la nivelul ficatului. Din aceasta clasa fac parte vitaminele A, D, E si K, pentru care nu e necesara administrarea zilnica intrucat depasirea nivelului optim al acestora in organism produce toxicitate (suprasolicita functia hepatica).
Avand in vedere nutrientii enumerati mai sus, este ideal sa ne gandim nutritia astfel incat sa nu lipseasca din alimentatie niciunul din elemente pe o perioada lunga de timp.
Nutrientii vin grupati in cadrul alimentelor, iar pentru o digestie corecta ar fi bine sa aplicam cateva reguli elementare de combinare a alimentelor pentru exploatarea la maxim a nutrientilor.
Digestia este procesul care consuma cea mai mare cantitate de energie a organismului, iar combinatiile alimentare joaca un rol esential in vitalitatea acestuia pe termen scurt si mediu, precum si obtinerea unei stari de sanatate pe termen lung.