Ucigasul ascuns – grasimea viscerala

In decursul istoriei grasimea ne-a ajutat ca si specie sa supravietuim.

Deasupra taliei si in zona abdominala oamenii au tendinta de a acumula grasime. In special barbatii formeaza strat de grasime in aceasta zona, la femei fiind zona feselor sau soldurilor. Grasimea viscerala este cea care apare peste muschii netezi abdominali si exercita presiune asupra organelor interne: intestine, ficat, rinichi etc.

Grasimea acumulata in partea de sus a corpului sau in zona soldurilor/feselor poarta denumirea de grasime subcutanata si nu este la fel de periculoasa pentru sanatate. Ea reprezinta o sursa de energie in cazul efortului fizic. In urma procesului numit lipoza, sunt desprinse cocoloase de grasime pe care muschii apoi le folosesc pentru a produce energie. Problema omului modern este ca inca mai retine grasime viscerala chiar daca nu mai suntem oamenii pesterilor, iar sursele de hrana sunt abundente.

Grasimea este un rezervor de calorii, dar ea reprezinta mai mult de atat.

Grasimea este un instrument cu un rol crucial in functia metabolica a organismului. Ea este „cel mai mare organ endocrin din corp” spune David Piston, profesor de fiziologie moleculara. De exemplu leptina, este un hormon care se produce in interiorul tesutului adipos, el asigurandu-ne starea de satietate. Fara el fiecare individ ar manca pana i-ar plesni stomacul. Cu cat este mai abundent tesutul adipos, cu atat mai multa leptina circula prin sange, fiind necesara o cantitate mai mica de alimente. Insa in timp ce la o persoana normoponderala, se manifesta eficient, la una supraponderala, pare sa nu fie eficient procesul de secretie a leptinei.

Grasimea favorizeaza procesele inflamatorii in organism.

Cea mai buna metoda sa reduci procesele inflamatorii este a faci miscare. Nivelul poteinei C reactive (respondenta de procesele inflamatorii) s-a injumatatit la persoanele care fac miscare si au o conditie fizica buna.

Nivelul grasimii viscerale influenteaza nivelul testosteronului,

existand o legatura directa in ambele sensuri. Grasimea viscerala produce substante care suprima producerea de testosteron, acesta fiind indispensabil pentru sustinerea si buna functionare a masei musculare.

Daca te ingrijoreaza ca burta ta ar putea gazdui grasime viscerala, ar fi bine sa te orientezi catre un stil de viata sanatos. Este bine sa reusesti sa ai o talie sub 80 cm la femei si sub 100 cm la barbati si/sau sa reusesti sa pastrezi un raport de 0.85 intre bust si talie.

Cateva sfaturi pentru diminuarea grasimii viscerale:

  1. Renunta la fructoza: O dieta bogata in fructoza creste nivelul tesutului adipos si al grasimii viscerale. Ocoliti sucurile de fructe, alimentele cu zaharuri adaugate sau siropurile bogate in fructoza. Daca sunteti supraponderal ocoliti si fructele dulci, dar consumati fructe: fructe de padure, kiwi, capsune, ananas, banane verzi.
  2. Transpiratia este eficienta: Antrenamentele de forta sunt excelente pentru masa musculara slaba, cele cardio pentru arderea gasimii viscerale. S-a demonstrat ca oamenii care s-au antrenat pe banda sau bicicleta 6 luni, au pierdut peste 8% din grasimea viscerala.
  3. Consuma cereale integrale. Intr-un studiu Amerian Journal of Clinical Nutrition s-a aratat ca oamenii care au consumat 3 sau mai multe portii de cereale integrale zilnic, au avut la finalul studiului mai putin cu 10 % grasime viscerala. Asadar consuma sub toate formele cereale integrale: ovaz, orz, secara, quinoa. Ele te vor ajuta sa-ti intaresti si sistemul imunitar prin efectul substantelor prebiotice pe le contin si care hranesc bacteriile bune din colon.
  4. Dormi sapte ore. Persoanele care au dormit mai putin de 5 ore pe noapte intr-un interval de 5 ani, au acumulat de 5 ori mai repede grasime viscerala decat persoanele care s-au odihnit intre 6-7 ore pe noapte. De asemenea somnul in exces are efect in acumularea grasimii viscerale.

S-a observat din analiza ADN-ului ca oamenii care acumuleaza mai usor grasime viscerala au inactiva o anumita gena. Acestia au niveluri mai mari ale trigliceridelor si mai scazute ale colesterolului bun HDL. Pana de curand se credea ca bolile cardiovasculare isi aveau originea in gasimile din interiorul vaselor de sange, noile studii aratand ca boala pleaca din exteriorul arterelor, de la grasimea periviscerala care apasa pe vasele de sange.

Concluzia este sa va monitorizati atent cresterea si scaderea stratului de grasime din zona abdomenului, acesta fiind raspunsul multor intrebari ale starii de sanatate individuale. Sa traim in echilibru.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *